Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
23/5/2008

Share |

Πράσινες ταράτσες

«Πρασινίστε» τις ταράτσες σας

Εάν οι κάτοικοι της Αθήνας, κάλυπταν τις ταράτσες τους με φυτά, η ενέργεια που θα εξοικονομούσαν θα ήταν ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο σταθμός της ΔΕΗ στο Λαύριο! Επίσης, η θερμοκρασία διαμερίσματος που βρίσκεται κάτω από αφύτευτη ταράτσα έφτασε μέχρι τους 32 βαθμούς Κελσίου με εξωτερική θερμοκρασία 18! Το ίδιο διαμέρισμα, με ίδια εξωτερική θερμοκρασία, μετά τη φύτευση της ταράτσας, παρουσίασε θερμοκρασία μόλις 17 βαθμών Κελσίου!

ΟΙ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Ας ξεκινούμε όμως από το πρόβλημα. «Αστική θερμική νησίδα» ονομάζεται το φαινόμενο που παρουσιάζεται στις πόλεις και προκαλείται από υλικά όπως το τσιμέντο και η άσφαλτος, που βρίσκονται σε «γενναιόδωρες» ποσότητες στις ελληνικές πόλεις. Τα υλικά αυτά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και την αποδίδουν στο περιβάλλον ως θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού. Φυσικά, δεν θα έπρεπε να απενοχοποιήσουμε τη χρήση κλιματιστικών, που στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κατά κόρον, που δροσίζουν το εσωτερικό του σπιτιού αλλά αποβάλλουν θερμό αέρα. Φανταστείτε πόσο αυξάνουν την εξωτερική ατμόσφαιρα τα κλιματιστικά που δουλεύουν σε όλη την Αθήνα! Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους- εκτός από την αλλαγή του κλίματος της Γης- για τους οποίους στις μεγάλες πόλεις βιώνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες ως αφόρητα ζεστούς.

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ

Εάν οι ταράτσες μας όμως ήταν φυτεμένες, η εσωτερική θερμοκρασία των σπιτιών και διαμερισμάτων μας θα έπεφτε κατά πολύ και τα καλοκαίρια μας, θα ήταν πράγματι πιο δροσερά ενώ αυτό θα μας εξασφάλιζε και πολλή ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνες, μέχρι και 30% τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι και 10% τους χειμερινούς, μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος για ψύξη και θέρμανση αντίστοιχα σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται κάτω από ταράτσα. Για ένα πενταώροφο κτίριο η συνολική εξοικονόμηση ανέρχεται σε 5% - 10%, ενώ εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι το πρασίνισμα του συνόλου των ταρατσών της Αθήνας θα εξοικονομούσε περίπου 600MW ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όσο δηλαδή η δυναμικότητα του σταθμού στο Λαύριο! Χώρια που η ύπαρξη τόσο μεγάλης έκτασης πρασίνου θα βοηθούσε στη μείωση της εξωτερικής ατμόσφαιρας.

…ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Η μετατροπή της ταράτσας μας σε κήπο δεν είναι ακριβή και – όπως είναι γνωστό- εκτός από τις θερμομονωτικές ιδιότητες, το πράσινο εγκλωβίζει το διοξείδιο του άνθρακα και τα πολύ βλαβερά μικροσωματίδια από την ατμόσφαιρα. Με την τοποθέτηση γλαστρών το κόστος μπορεί να μειωθεί μέχρι και 5 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο και να ανέλθει όσο θέλουμε ανάλογα με τα φυτά που τοποθετούμε ενώ πέφτει πολύ εάν το κόστος μοιραστούν όλοι οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας.  Τέλος, δεν παραλείπουμε,  πριν προχωρήσουμε μόνοι μας στο «πρασίνισμα» να ρωτήσουμε έναν ειδικό για τα τεχνικά μέρη όπως η υγρασία, η  στατικότητα του κτιρίου και η συντήρηση ενώ θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε και σε εξειδικευμένες εταιρείες κήπευσης.


« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«09.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30