Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
23/5/2008

Share |

Τα Πουλιά της Αθήνας

Στο κέντρο της Αθήνας ζουν ακόμα και γεράκια!

Οι πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα δεν είναι οι μόνοι κάτοικοι της όσο κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για κανέναν άλλο πια!

Στην Αθήνα ζουν 222 διαφορετικά είδη πουλιών! Φωλιάζουν ή μεταναστεύουν στα σημεία φιλοξενίας, τα γύρω βουνά ,τους λόφους της και τους κήπους της. Από τα πιο μεγάλα και γνωστά πάρκα όπως το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τον Εθνικό Κήπο, μέχρι το Φαληρικό Δέλτα και τα πιο μικρά, συνοικιακά παρκάκια της γειτονιάς ,οι λιγοστές ,πράσινες οάσεις της Αθήνας έχουν καταφέρει να διατηρήσουν στη ζωή έναν μοναδικό πληθυσμό πουλιών που ζωντανεύουν τον Αθηναϊκό ουρανό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με εμπειρίες κατοίκων της πόλης, έχουν παρατηρηθεί αρπακτικά πουλιά ακόμα και πάνω από το κέντρο της Αθήνας!

Κάποια εντυπωσιακά στοιχεία που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς στη θέα του τσιμέντου που έχει εξαπλωθεί παντού:

  • Στον Υμηττό φωλιάζουν ακόμα αετοί! Οι Φιδαετοί είναι χαρακτηριστικοί κάτοικοι του Υμηττού καθώς και άλλα μεγάλα αρπακτικά όπως  οι Γερακίνες και οι Αετογερακίνες. Ο Υμηττός και κάποια άλλα λιγοστά μέρη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελούν τα μοναδικά σημεία αναπαραγωγής συγκεκριμένων ειδών. Εδώ φιλοξενούνται εκατόν τριάντα είδη πουλιών (και 40 είδη ορχιδέων!), ενώ ένα μεγάλο μέρος του είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Δεν προκαλεί έκπληξη ,λοιπόν, ότι οι παρατηρητές πουλιών αποκαλούν τον Υμηττό…«το απόλυτο»!.
  • Στο κέντρο της Αθήνας ζουν 64 είδη πουλιών! Ο λόγος για το Λυκαβηττό ,όπου εκτός των άλλων, αναπαράγεται και η Ροδοσπίζα, ένα είδος άγριου, ασιατικού πουλιού!
  • Ο Εθνικός Κήπος με τα χιλιάδες αειθαλή δέντρα και είδη φυτών, αποτελεί μοναδικό καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών κυρίως τους ψυχρούς χειμώνες. Στα φυλλώματά τους ζουν ακόμα και παπαγάλοι!  Είδη όπως ο Πράσινος Παπαγάλος, έχοντας ξεφύγει από κλουβιά ,έστω κι αν δεν αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής ορνιθοπανίδας, έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και πλέον αποτελούν θορυβώδεις και πολύχρωμους κατοίκους ενός από τους πιο σημαντικούς κήπους της πόλης.
  • Στο Αττικό Άλσος, τα γνωστά Τουρκοβούνια, φωλιάζουν γεράκια (!) ενώ ο χαμηλός λόφος αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο στο Λεκανοπέδιο για πολλά είδη πουλιών όπως ο Βραχοτσοπανάκος, ο Τσαλαπετεινός και ο Γαλαζοκότσυφας.
  • Τέλος, ένα μοναδικό σημείο φιλοξενίας πουλιών στην Αθήνα αποτελεί το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»  της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Το πάρκο με τις λίμνες του αποτελεί μοναδικό ορμητήριο για πολλά είδη (152!) και κυρίως υδρόβια πουλιά όπως ερωδιούς και Νερόκοτες που είναι ιδιαίτερα σπάνια για την πόλη. Αποτελεί μοναδικό χώρο αναψυχής που αξίζει κανείς να επισκεφθεί ενώ είναι ανοιχτό κάθε μέρα, όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Αθήνα ,λοιπόν, αποτελεί -ακόμα και μετά από την επίμονη καταστροφή της φύσης της  - μία «ζωντανή» πόλη που φιλοξενεί ένα σημαντικό μέρος της ευαίσθητης και εύθραυστης παγκόσμιας πανίδας. Είναι ευθύνη όλων μας να την προστατέψουμε από τη συνεχή εκμετάλλευση και ανάπτυξη που δεν σέβεται την πιο πολύτιμη κληρονομιά.


« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«10.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31