Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
17/11/2008

Share |

ΣΕ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ

Δεν είναι μόνον η μείωση των βροχοπτώσεων και οι ανθρώπινες ρυπογόνες «παρεμβάσεις» που απειλούν τα ποτάμια και τους χειμάρρους μας. Μία σοβαρή πηγή ρύπανσης προέρχεται από τα απόβλητα των 3.500 ελαιοτριβείων της χώρας που «παράγουν» περίπου 1,5 εκατ. τόνους υγρών και 400.000 τόνους στερεών υπολειμμάτων. Αυτά στην πλειονότητά τους καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στους φυσικούς αποδέκτες. Η ελαιολάσπη με το υψηλό οργανικό φορτίο (και την έντονη δυσοσμία) προκαλεί αποξήρανση της παρόχθιας βλάστησης και ρυπαίνει τους ποταμούς, προκαλώντας επιπρόσθετη περιβαλλοντική καταστροφή.


Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι το σύνολο των αποβλήτων ελαιοτριβείων στη χώρα μας απορρίπτεται χωρίς επεξεργασία σε χειμάρρους και ποτάμια σε ποσοστό 58%, στο έδαφος σε ποσοστό 20%, ενώ ένα 12% καταλήγει στη θάλασσα. Μόνο στην Πελοπόννησο (35% της ελληνικής ελαιοπαραγωγής) «παράγονται» 600.000 τόνοι αποβλήτων που –με εξαίρεση τη διαχείρισή τους από τη Νομαρχία Μεσσηνίας– καταλήγουν στους φυσικούς αποδέκτες. Ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος, αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και αυτά τα απόβλητα μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα. Κάποια γίνονται βιομάζα, άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά και άλλα ζωοτροφές. Ομως, καμία ποσότητα δεν φτάνει χωρίς επεξεργασία στα ποτάμια, στις λίμνες και στις θάλασσες.


Για τους ειδικούς η αιτία της κάκιστης διαχείρισης των υπολειμμάτων οφείλεται στην τεχνολογία των ελαιοτριβείων και στο «χαλαρό» (έως ανύπαρκτο) θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων τους. Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 3.500 μικρής και μεσαίας (σε παραγωγή) ελαιοτριβεία με εποχική λειτουργία πέντε μηνών ετησίως. Από αυτά, το 30% είναι κλασικού τύπου (πιεστικά) και το 70% είναι εκσυγχρονισμένα (φυγοκεντρικού τύπου).


Τοξικά
Ο όγκος των αποβλήτων των κλασικών ελαιοτριβείων είναι μικρότερος αυτών του φυγοκεντρικού τύπου σε αναλογία 1:1,7. Το υπόλειμμα των ελαιοτριβείων φυγοκεντρικού τύπου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (παράγοντας που μεγιστοποιεί τα προβλήματα μεταφοράς αλλά και σάκχαρα και φαινολικά (που τα καθιστά ιδιαίτερα τοξικά). Αυτή η ελαιολάσπη καταλήγει στα ποτάμια (αντί να οδηγείται σε πυρηνελαιουργεία) τα οποία λόγω της έντονης λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων έχουν χάσει τη δυνατότητα φυσικού αυτοκαθαρισμού τους. Με την πάροδο των χρόνων, λένε οι ειδικοί, το ρυπαντικό φορτίο από τα ελαιοτριβεία οδήγησε στη μεγιστοποίηση του φαινομένου ευτροφισμού.


Το παράδειγμα της Μεσσηνίας
Μία από τις σοβαρότερες εγχώριες προσπάθειες ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων γίνεται στη Μεσσηνία.


Με απόφαση του νομάρχη κ. Δημήτρη Δράκου (και με τη διακομματική συγκατάθεση του νομαρχιακού συμβουλίου), τον Μάρτιο του 2008 απαγορεύτηκε η διάθεση των αποβλήτων σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000, καθώς και σε έξι ποταμούς και χειμάρρους του νομού.


Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δράκος, ακολούθησαν σεμινάρια, ημερίδες για εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης, βοήθεια προς ελαιοτριβείς για υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων του Μεσσηνιακού Κόλπου και ακτών. Η απόφαση ελήφθη στο τέλος της περυσινής περιόδου προκειμένου μέσα σε ένα χρόνο να καταφέρουν οι ελαιοτριβείς να προσαρμοστούν. Σε πρώτη φάση, η απόφαση αφορούσε 62 από τους 300 περίπου ελαιοτριβείς του νομού. Και εδώ αρχίζουν τα ελληνικά παραλειπόμενα και τραγελαφικά!


Το υπουργείο Μεταφορών δεν έδωσε ακόμη (έχει ζητηθεί εδώ κι ένα χρόνο) την άδεια ώστε τα φορτηγά να μεταφέρουν αυτού του είδους τα απόβλητα, με αποτέλεσμα η... μούργα να μένει εκεί όπου παρήχθη.
Η πρακτική των προστίμων δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, λέει στην «Κ» ο κ. Δράκος, «γιατί το μέτρο δεν είχε ποτέ εισπρακτικό χαρακτήρα. Δεν θέλαμε να γεμίσουμε τα ταμεία της Νομαρχίας. Να... ζωντανέψουμε τα ποτάμια και να προστατεύσουμε το περιβάλλον θέλαμε». Και για τον λόγο αυτό δόθηκε από το νομάρχη παράταση της απόφασης για ένα χρόνο, έως ότου ευαισθητοποιηθούν οι παραγωγοί και πρωτίστως οι... ανευθυνοϋπεύθυνοι.


της Ε. Χατζηιωαννιδου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«08.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31