Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
Πότε τα καλλυντικά είναι στ' αλήθεια οικολογικά;
15/4/2009

Share |

Πότε τα καλλυντικά είναι στ' αλήθεια οικολογικά;

Της Αλεξάνδρας  Μανδράκου, ΟΙΚΟ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Μια προσεκτική μελέτη της ετικέτας θα μας βοηθήσει στην ασφαλέστερη επιλογή.
Δεν θα πω ψέματα, την έχω «πατήσει» κάμποσες φορές. Και να 'λεγα πως δεν είμαι υποψιασμένη... Οταν όμως η αγορά κατακλύζεται από καλλυντικά που βαφτίζονται από τον κατασκευαστή τους «αγνά», «οικολογικά», «φυσικά», για να έχουν καλύτερη τύχη στο ράφι (και ενδεχομένως πιο τσιμπημένη τιμή από τα αντίστοιχα συμβατικά), μέσα στο πρόγραμμα είναι να μπερδευτείς, θεωρώντας ότι έκανες την ασφαλέστερη επιλογή. Στο εξής, λοιπόν, καλό είναι να θυμάστε ότι στα καλλυντικά -όπως και στα τρόφιμα- ο μόνος τρόπος διασφάλισης του καταναλωτή είναι το σήμα πιστοποίησης του προϊόντος. Χρήσιμη, ωστόσο, θα σας φανεί και η... εξάσκηση στην ερμηνεία των «άγνωστων λέξεων» της λίστας με τα συστατικά που συνήθως αναγράφονται στο πίσω μέρος κάθε συσκευασίας.

«Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, βιολογικά καλλυντικά με την έννοια των βιολογικών τροφίμων είναι δύσκολο να υπάρξουν», εξηγεί ο κ. Πέτρος Σπανός, τεχνολόγος τροφίμων και εισαγωγέας βιολογικών καλλυντικών. «Κι αυτό γιατί, έστω και αν η φυτική πρώτη ύλη έχει καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους, η χημική επεξεργασία είναι αναπόφευκτη, προκειμένου ο κατασκευαστής να πάρει από το φυτό την ουσία που χρειάζεται για να παρασκευάσει π.χ. μια κρέμα προσώπου». Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι τα βιολογικά καλλυντικά φέρουν σήμανση που πιστοποιεί ότι τα συστατικά τους προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες και ότι δεν περιέχουν «βαριά» συντηρητικά, τοξικές χημικές συνθέσεις ή συστατικά προερχόμενα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Αναζητήστε την πιστοποίηση

Μέχρι στιγμής, ενιαίο πλαίσιο πιστοποίησης για τα βιολογικά καλλυντικά δεν ισχύει στην Ε.Ε. (όπως για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό 2092/91). Κάθε πιστοποιητικός οργανισμός (ICEA-AIAB, CCPB, Ecocert, Soil Association, BDIH, Ecocontrol) εφαρμόζει τα δικά του πρότυπα, τα οποία μπορεί να είναι πιο αυστηρά ή πιο ελαστικά, ανάλογα με τις προδιαγραφές που ο συγκεκριμένος φορέας έχει θέσει. Ελληνική πιστοποίηση στον τομέα των καλλυντικών δεν υπάρχει προς το παρόν, συνεπώς αναζητήστε στη συσκευασία των προϊόντων το σήμα ενός από τους παραπάνω ευρωπαϊκούς φορείς πιστοποίησης. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει κοινοτικό πρότυπο για τα καλλυντικά από βιολογικές πρώτες ύλες, αφενός για να προστατεύεται ο καταναλωτής, αφετέρου για να διαφοροποιηθούν από τα βιολογικά τρόφιμα», λέει ο κ. Κλεομένης Πολίτης, υπεύθυνος για την Ελλάδα του ιταλικού πιστοποιητικού οργανισμού ICEA. «Στην Ιταλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι πιστοποιητικοί οργανισμοί προσπάθησαν να περιγράψουν τις απαραίτητες προδιαγραφές των βιολογικών καλλυντικών με τη συνεργασία διάφορων φορέων - πανεπιστημίων, ιατρικών συλλόγων, καταναλωτών, παραγωγών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περαιτέρω συνεργασίες δημιούργησαν μια κοινή πιστοποίηση, αποδεκτή από τους μεγαλύτερους πιστοποιητικούς οργανισμούς, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο. Σε αυτή την ομάδα εργασίας δυστυχώς δεν υπήρξε ελληνικός φορέας, παρά το γεγονός ότι δήλωσαν παρούσες πολλές ελληνικές εταιρείες παραγωγής καλλυντικών».

«Η απουσία νομοθετικού πλαισίου επιτρέπει σε όποιον θέλει να βγάλει στην αγορά μια κρέμα ή ένα γαλάκτωμα καθαρισμού που να χρησιμοποιεί παραπλανητικά τη λέξη bio ως πρώτο συνθετικό», παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνος Παγανός, εισαγωγέας και έμπορος βιολογικών καλλυντικών. «Τα καταστήματα έχουν γεμίσει από ψευτοφυτικά προϊόντα περιποίησης, που στην ουσία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά. Δεν αρκούν απειροελάχιστες ποσότητες εκχυλίσματος χαμομηλιού και κάμποσες δόσεις «πράσινου» μάρκετινγκ για να χαρακτηριστεί ένα καλλυντικό οικολογικό. Από τη σύνθεσή του πρέπει να απουσιάζουν parabens, ορυκτέλαια, βαρέα μέταλλα, συνθετικά αρώματα, σιλικόνες, μόρια κολλαγόνου - ο κατάλογος είναι μακρύς».

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

•   Αναζητήστε το σήμα του πιστοποιητικού οργανισμού στα καλλυντικά που φέρουν το χαρακτηρισμό «βιολογικά». Δεν αρκεί ένα και μόνο συστατικό προερχόμενο από φυτά βιολογικής καλλιέργειας για να θεωρηθεί ένα καλλυντικό προϊόν βιολογικό. Πρέπει να έχει υποβληθεί σε ελέγχους κατά την παραγωγική του διαδικασία, τους οποίους μόνο η πιστοποίηση διασφαλίζει.
•   Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα: στον κατάλογο των συστατικών, πρώτες αναφέρονται οι ουσίες που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Αν ένας κατασκευαστής διατείνεται ότι το σαμπουάν του είναι φτιαγμένο από βιολογική τσουκνίδα, αυτή πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Διαφορετικά, πιθανότατα πουλάει φύκια για... μεταξωτές κορδέλες. Αντίστοιχα, από τα συστατικά πρέπει να απουσιάζουν οι ένοχες τοξικές ουσίες.
•   Μην παραξενευτείτε αν δείτε ημερομηνία λήξης πάνω στη συσκευασία. Ο χρόνος ζωής των βιολογικών καλλυντικών είναι περιορισμένος, διότι δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά.

ΤΙ AΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι από τη χρήση καλλυντικών και μόνο κάθε γυναίκα επιβαρύνεται με 2 κιλά χημικές ουσίες το χρόνο. Από αυτές, κάποιες είναι ιδιαίτερα τοξικές και επικίνδυνες για τον οργανισμό. Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρείτε, ενδεικτικά, ορισμένα από τα «ένοχα» συστατικά που χρησιμοποιεί η βιομηχανία των καλλυντικών, τόσο των συμβατικών όσο και αυτών που πλασάρονται ως «φυσικά».
•   Parabens (methyl, propyl, butyl και ethyl): Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, καθώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδες, ενώ διερευνάται ο ρόλος τους στην ανάπτυξη καρκίνων του μαστού.
•   Πετρελαιοειδή ή ορυκτέλαια (mineral oil, paraffin oil, liquidum paraffinum, petrolatum): Πετροχημικά παράγωγα με υψηλή τοξικότητα. Χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στην κοσμητολογία λόγω του χαμηλού κόστους τους. Ορυκτέλαια τύπου βαζελίνης (petrolatum) προκαλούν πλην των άλλων προβλήματα στα φωτοευαίσθητα δέρματα, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ευθύνονται για εκτεταμένες ξηροδερμίες.
•   Πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και προπυλενογλυκόλη (PG): Χρησιμοποιούνται ως ενυδατικοί παράγοντες και παρουσιάζουν υψηλή τοξικότητα.
•   Συνθετικά χρώματα: Χαρίζουν ωραία εμφάνιση στο καλλυντικό, κάνοντάς το πιο ευχάριστο στην όψη. Συνήθως περιέχουν βαρέα μέταλλα. Την παρουσία τους προδίδουν τα αρχικά FD&C ή D&C ακολουθούμενα από ένα χρώμα και έναν αριθμό. Θεωρούνται καρκινογόνα.
•   Συνθετικά αρώματα: Οι λέξεις fragrance και parfum κρύβουν από πίσω τους δεκάδες χημικά συστατικά, που δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Ο συνδυασμός τους ευθύνεται για πονοκεφάλους, ιλίγγους, δερματικούς ερεθισμούς, βήχα κ.ά. Μπορεί επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις: τοξικές ουσίες που βλάπτουν τα νεφρά και μειώνουν τη γονιμότητα.
•   Sodium Lauryl Sulphate (SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES): Τασιενεργά με απορρυπαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αφρού σε σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά, οδοντόκρεμες. Προκαλούν ερεθισμούς στα μάτια, δερματικά εξανθήματα, τριχόπτωση, πιτυρίδα, αλλεργίες.
•   Σιλικόνη και παράγωγά της (Dimethicone, Cyclomethicone): Χρησιμοποιούνται στις ενυδατικές και αντιρυτιδικές κρέμες, για να συγκρατήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Δεν αποικοδομούνται από τον οργανισμό, δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και αποτελούν παράγοντα ερεθισμού.


« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«08.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31