Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
Οι «αόρατες» αναπηρίες: Μπορεί να μη φαίνονται όμως υπάρχουν, εσύ ξέρεις ποιες είναι;-ΦΩΤΟ
2/10/2014

Share |

Οι «αόρατες» αναπηρίες: Μπορεί να μη φαίνονται όμως υπάρχουν, εσύ ξέρεις ποιες είναι;-ΦΩΤΟ

Έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για αναπηρία, το μυαλό μας να πηγαίνει σε αμαξίδια, βακτηρίες, δυσμορφίες, ελλειπτικά άκρα και ότι άλλο είναι πιο έντονο και προφανές. Η αναπηρία όμως δεν είναι πάντα μια κατάσταση ορατή, ειδικά αν δε γνωρίζεις προσωπικά το άτομο που την έχει.

Κάποια άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία μπορεί να χρησιμοποιούν φακούς επαφής ή ένα πολύ διακριτικό ακουστικό βαρηκοΐας. Άνθρωποι με χρόνιους πόνους, ειδικά στη μέση, μπορεί να μη χρησιμοποιούν κάποιο βοήθημα κάθε μέρα ή ίσως και ποτέ. Μπορεί να πάσχει κάποιος από το σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και όμως να κινείται συνέχεια ή να αθλείται κανονικά. Άλλωστε οι γιατροί αυτό του συμβουλεύουν, ώστε να είναι σε μόνιμη λειτουργία το σώμα του.

Άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως: αρθρίτιδα, άσθμα, καρκίνος, διαβήτης, Έιτζ, δεν έχουν εμφανή σημάδια που να «προδίδουν» την κατάσταση τους. Οι αόρατες αναπηρίες(ονομάζονται και κρυφές αναπηρίες), μπορούν να εμποδίσουν την προσπάθεια του ατόμου να πάει στο σχολείο, στη δουλειά, να κοινωνικοποιηθεί. Η δυσκολία αναγνώρισης της αναπηρίας, από το κοινωνικό περιβάλλον, ειδικά όταν δεν έχουν αποδείξεις ή στοιχεία, οδηγεί τους περισσότερους να είναι δύσπιστοι απέναντι στο άτομο.

Φανταστείτε λοιπόν ένα παιδί με γνωστικές διαταραχές: του είναι δύσκολο να οργανωθεί και να ολοκληρώσει μια σχολική εργασία, εάν όμως ο δάσκαλος του δε το γνωρίζει εκ των προτέρων, τότε μπορεί να γίνει πιο απαιτητικός γιατί θα νομίζει ότι τεμπελιάζει. Άρα καλό είναι οι γονείς, να μη κρύβουν την αναπηρία ενός παιδιού, γιατί έτσι μόνο μεγαλύτερα προβλήματα μπορούν να του προκαλέσουν(χλευασμό από τους συμμαθητές, έντονο αίσθημα ντροπής και στρες).

Άλλο παράδειγμα είναι η Ινομυαλγία, ένα αόρατο σύνδρομο που προκαλεί έντονους μυοσκελετικούς πόνους σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αντιμετωπίζονται συχνά με δυσπιστία και σκεπτικισμό, ή θεωρούνται ακόμα και τεμπέληδες από το περιβάλλον τους, γεγονός που προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο.

Άλλες κρυφές αναπηρίες είναι: ο λύκος, συγγενής καρδιοπάθειες, η νόσος του Lyme, το σύνδρομο Sjogren, η ψωρίαση. Ο αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος και πιστεύω ότι αρκετοί θα σοκαριζόσασταν αν μαθαίνατε ξαφνικά πόσα άτομα στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό σας περιβάλλον, πάσχουν από κάποια ασθένεια. Για αυτό και τονίζουμε συνέχεια ότι καλό θα ήταν να μη κρίνουμε μόνο από την εμφάνιση κάποιον, πόσο μάλλον από τα « όσα πιάνει το μάτι μας». Η αλήθεια που κρύβει ο καθένας, μπορεί να είναι ένα κοινό μυστικό για τους άλλους.

Βογιατζής Ηλίας

http://www.newsitamea.gr/aorates-anapiries-bori-na-mi-fenonte-omos-iparchoun-esi-xeris-pies-ine-foto/


« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«08.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31