Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
17/3/2017

Share |

Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύει τα κριτήρια που διέπουν την τροπολογία Dubs

Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τα κριτήρια , βάση των οποίων θα μετεγκατασταθούν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, σύμφωνα με την παράγραφο 67 του μεταναστευτικού νομοσχεδίου του 2016 (αναφερόμενο ως Τροπολογία Dubs). Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί 150 ανηλίκους από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία, εκτός των 200 που έχει ήδη δεχθεί από τη Γαλλία. Η επιλογή των παιδιών αυτών θα βασιστεί σε αξιολόγηση που κρίνει την μετεγκατάσταση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο προς το βέλτιστο συμφέρον τους.

Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί παραπομπές από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία και θα επιλέξει ποιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα. Από την τελευταία θα ζητηθεί να επιλεγούν ανήλικοι βάση της ευαλωτότητάς τους, καθώς και με κριτήριο την πιθανότητα απόκτησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, υποψήφιοι θα κρίνονται μόνο οι ανήλικοι που κατέφθασαν στην Ευρώπη προ υπογραφής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την 20η Μαρτίου του 2016, με αποτέλεσμα την εξαίρεση της πλειοψηφίας των υποψήφιων ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εκτίμηση της Βρετανικής  Μ.Κ.Ο. Safe Passage , η οποία και πίεσε για την ενσωμάτωση της τροπολογίας Dubs στο Μεταναστευτικό νομοσχέδιο, είναι πως 1.000 ανήλικοι που φιλοξενούνται επί του παρόντος στην Ελλάδα, είναι δυνητικά επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, μόνο το 35% της σχετικής πληθυσμιακής ομάδας κατέφθασε στην Ελλάδα προ συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την 20η Μαρτίου 2016. 

Στην Ελλάδα, 1.250 θέσεις φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές αντιστοιχούν σε 2.300 ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων σωματεμπορίας, βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης. Έχοντας βιώσει πόλεμο, βία και διώξεις αλλά και το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα, το άγχος και η απόγνωση που βιώνουν τα παιδιά αυτά, επιδεινώνεται από τις ανεπαρκείς υποδομές υποδοχής των Ελληνικών αρχών καθώς και από την ανασφάλεια και τις καθυστερήσεις των διαδικασιών Ευρωπαϊκού ασύλου.    

Η PRAKSIS, ως βασικός φορέας παροχής υπηρεσιών στέγασης  σε ασυνόδευτους ανηλίκους, φιλοξενεί σήμερα 358 ασυνόδευτα παιδιά ανά τη χώρα. Η Ελιάνα Κονιάλη, που συντονίζει τις επείγουσες παρεμβάσεις της PRAKSIS, δήλωσε: «Απογοητευόμαστε με τα κριτήρια που δημοσίευσε η Βρετανική κυβέρνηση, αναφορικά με τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Δεν βλέπουμε κάποια λογική πίσω από την εξαίρεση των παιδιών που κατέφθασαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την 20η Μαρτίου. Φτάνουμε στο σημείο ασυνόδευτοι ανήλικοι που προέρχονται από τις κύριες χώρες προσφυγικών ροών και κατέφθασαν στη χώρα μας μετά τη συμφωνία, χωρίς να έχουν κανένα οικογενειακό μέλος σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, να στερούνται όποιου δικαιώματος μετεγκατάστασης ή άλλης νόμιμης οδού προς την Ευρώπη. Αυτό συντελεί στην αύξηση της ευαλωτότητάς τους ακριβώς λόγω και ανησυχούμε πως, σε συνάρτηση με τις καθυστερήσεις που βιώνουν στην αξιολόγηση των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία, οι εξαιρούμενοι ανήλικοι, θα εξωθηθούν και πάλι σε ακραίες και επικίνδυνες λύσεις. Υπάρχουν περιστατικά όπου ανήλικοι - των οποίων οι υποθέσεις είχαν εξεταστεί και οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από τις αρχές για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο ως δυνατή επιλογή -  σήμερα αποκλείονται λόγω του κριτηρίου της 20ης Μαρτίου και της αργοπορημένης μάλιστα δημοσίευσης των κριτηρίων. 

 

 


« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«11.2017»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30