Qualitynet.gr

English   Ελληνικά
Θεσμικοί Φορείς
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενεργός Πολίτης
 
Τρέχουμε για τα ΜΝΗΜΕΙΑ, για τα κτήρια εκπαίδευσης, 6η ΠολιτισκοΠοδηαλτοΔιαδρομή
19/6/2013 - 19/6/2013

Τρέχουμε για τα ΜΝΗΜΕΙΑ, για τα κτήρια εκπαίδευσης, 6η ΠολιτισκοΠοδηαλτοΔιαδρομή

Ήρθε ο καιρός για την 6η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή, για να τρέξουμε για τα Μνημεία, αυτή τη φορά, για τα κτήρια εκπαίδευσης. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, στις 6μ.μ η MONUMENTA, o Γιώργος Αμυράς, η ομάδα ΑΣΤΥ, με τη συνεργασία του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών «Περιβαλλοντικές-Πολιτιστικές Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας»  τρέχουν με τα ποδήλατα για να γνωρίσουμε σχολικά κτήρια, σχολές, ακαδημίες της Αθήνας. Πολλές οι αφορμές για την επιλογή αυτής της θεματικής. Η παγκόσμια ημέρα μνημείων του 2013 είναι αφιερωμένη στα κτήρια εκπαίδευσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Όλο το χρόνο γίνονται εκδηλώσεις και δράσεις αφιερωμένες σε αυτά.. Δεύτερη αφορμή το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» που εκπονεί η MONUMENTA από τις αρχές του χρόνου με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα καταγράφει και τα σχολικά κτήρια της περιόδου 1830-1940 αποσκοπώντας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πληροφόρησης για τα εν λόγω σχολεία. Ειδικότερα για την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014 σχεδιάζεται  σε συνεργασία η μελέτη από τους μαθητές των σχολικών κτηρίων στα οποία φοιτούν με στόχο την ανάδειξη και την καταγραφή των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων.
Η αφίσα αυτής της Ποδηλατοδιαδρομής είναι διαφορετική, παρουσιάζει ένα έργο της ζωγράφου Αλίκης Βενιέρη-Σκουλικίδη, από τη σειρά «Δίκυκλα Πρελούδια», που ευγενικά έδωσε η ζωγράφος και μέλος της MONUMENTA να παρουσιασθούν στο 6ο τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στις Μεταφορές.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή
Η ΠΠΔ ξεκινά από το 70ό Δημοτικό σχολείο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στην οδό Καλλισπέρη 1. Στη συνέχεια περνά από το 74ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Αδριανού, ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας. Ακολουθεί επίσκεψη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (Μαρασλή), όπου ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων κτηρίων απεικονίζει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των σχολείων. Εκεί βρίσκονται και τρία κτήρια του αρχιτέκτονα Νικολάου Μητσάκη για τα οποία η MONUMENTA έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού υπέρ του μη χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων μνημείων. Η ΠΠΔ στη συνέχεια κατευθύνεται  στη Νομική Σχολή, περνά από την τριλογία για να  δούμε την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Προχωρά στο Αρσάκειο και συνεχίζει στο Χημείο. Κατεβαίνοντας τη Σόλωνος περνά από την Κωλέττη όπου βρίσκεται το 35ο δημοτικό σχολείο που σχεδίασε ο Νικόλαος Μητσάκης, σημαντικό έργο του ελληνικού μοντερνισμού. Συνεχίζει  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και καταλήγει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων.  Θα υπάρξουν και άλλες μικρές ενδιάμεσες στάσεις. Περίπου είκοσι ιστορικά κτήρια εκπαίδευσης, σπουδαίας αρχιτεκτονικής, διηγούνται την ιστορία της εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής των κτηρίων της εκπαίδευσης.
Συνάντηση: Καλλισπέρη 1, ώρα 6 μ.μ.
Διαδρομή-Ξενάγηση: Καλλισπέρη – Αδριανού – Βασιλίσσης Σοφίας – Μαρασλή – Πανεπιστημίου – Σόλωνος – Κωλέττη - Πατησίων
Διάρκεια: 2 ώρες
Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, φωτογρ. μηχανή, παγούρι με νερό.

Πληροφορίες: Ειρήνη Γρατσία 6973308857, www.monumenta.org[email protected]

« πίσω στην λίστα

Quick Launch

Sustainable Greece 2020 Οδηγός Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Απολογισμοί Οδηγός Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Το Βήμα Ενεργών Πολιτών Newsletter in Action
kalyterizoi.gr
MKO Οργανώσεις
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων
ΠΥΡΝΑ-μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία AMEA GREEK
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Newsitamea
Διέξοδος ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Best Medasset
Ιατροί Χωρίς Σύνορα Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Σκιάθος'
Υδροναύτες
previousnext
«08.2019»
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31